Author Topic: Evropska navijacka scena  (Read 7496 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline NNB

• Hajduk u srcu
  • Stile Juve
  • 0 JB pounds
  • Reputation Power: 0
  • NNB has no influence.
  • Godina: 21
  • Član od: 23.05.2007
  • sveti Duje fala ti ča smo uvik sritni mi
Re: Evropska navijacka scena
« Reply #60 on: June 08, 2007, 15:48:04 »
vidit ću šta je u mojoj moći pa ću ti javit +(

Offline juver

• Il Capitano
  • 0 JB pounds
  • juver has no influence.
  • Godina: 26
  • Član od: 16.02.2007
« Reply #61 on: June 08, 2007, 18:44:10 »
football factory je neki dan bio na hrt 2,ja sam ga gledo po stoti put
forza JUVE per sempre

Offline Mate

• Stile Juve
  • 14 JB pounds
  • Mate has no influence.
  • Godina: 19
  • Član od: 03.09.2006
  • people are strange...
    • http://www.last.fm/user/zalli
« Reply #62 on: June 08, 2007, 18:48:48 »
legendaran film mrg pogotovo jer je o Chelsijevim huliganima mrg mrg mrg
How I wish, how I wish you were here...

Offline Drughi boy Spalato

• Curva Scirea
  • **
  • 0 JB pounds
  • Drughi boy Spalato has no influence.
  • Član od: 19.02.2007
  • Moj je život Švicarska...
« Reply #63 on: June 09, 2007, 14:41:18 »
football factory je neki dan bio na hrt 2,ja sam ga gledo po stoti put

kad je bia????
bianconero 10 i pessotino 7 su najveći alkoholičari u Splitu!!!!!!

Offline Mate

• Stile Juve
  • 14 JB pounds
  • Mate has no influence.
  • Godina: 19
  • Član od: 03.09.2006
  • people are strange...
    • http://www.last.fm/user/zalli
« Reply #64 on: June 09, 2007, 14:49:14 »
petak prije 3 tjedna ili dva ja mislim....
How I wish, how I wish you were here...

• Curva Scirea
  • **
  • 0 JB pounds
« Reply #65 on: June 22, 2007, 19:30:23 »
svršavan na tvoje tekstove +(

Offline NNB

• Hajduk u srcu
  • Stile Juve
  • 0 JB pounds
  • NNB has no influence.
« Reply #66 on: August 18, 2007, 14:17:29 »
da se ja vratin na svoje...

kratko ćemo se zaustavit na francuzima, o parižanima sam već pisa, tako da je od ovog nadako poznatog trolista ostalo još dvoje: Marseille i St. Etienne

o marseljezima šta reć, sigurno rade jedne od najboljih koreografija na svitu, po tome su i najpoznatiji, brojnost odlična na gostovanjima, na domaćim show program, mediteranski đir, da ne duljum... tekst ispod sve govori

Olympique Marseille

Commando Ultra '84

Navijačka grupa "Commando Ultra '84"osnovana je 1984. godine okupivši najvatrenije navijače Olympiquea iz Marseillea. U početku grupa se suočavala s nizom problema, najviše zbog činjenice da su bili prva organizirana ultra grupa u francuskoj i da su kao takvi predstavljali nepoznanicu u francuskom nogometu. Uprava je odbijala svaki oblik suradnje s njima smatrajući ih problematičnima, uostalom kao i sve navijače poslije tragedije na Heyselu. Tek dolaskom Bernarda Tapiea na čelno mjesto u klubu 1986. godine, stvari su počele ići na bolje, ali za konkretan sporazum između uprave i navijača nužan je bio kompromis - "CU 84" morali su iz svoga imena izbaciti riječ "commando"zbog pretjerano agresivnih asocijacija.
Predosjećajući da sa Tapiem dolaze bolji dani, navijači su pristali, napravljen je novi transparent "ultras marseille", za zaštitni znak grupe uzeta je zeusova šaka s munjom i grupa je u skladu sa sve boljim rezultatima kluba munjevito napredovala. Superiornost Olympiquea na terenu (prvaci pet godina za redom, od 1989. do 1993.) potvrđivala se i na tribinama. U tom je razdoblju jako malo francuskih grupa gostovalo u Marseilleu, dok su "ultras" bili nazočni i aktivni na svakoj utakmici svoga kluba u Francuskoj i u Europi. Pamte se njihova gostovanja u Parizu, Milanu, Lisabonu, Glasgowu i Bariju gdje OM gubi svoje prvo europsko finale protiv C.Zvezde. Međutim, dvije godine kasnije u Munchenu, Olympique protiv Milana uspijeva nadoknadititi propušteno i po prvi put u svojoj povijesti postaje europski prvak, na tu je utakmciu otputovalo 25 tisuća navijača Marseilleovih plavo-bijelih, od čega više od dvije tisuće članova grupe "ultras". Nakon kratkotrajnog boravka na vrhu europe, slijedi mračno razdoblje za OM i njegove navijače - uslijed optužbi za kupovanje utakmica oduzet im je trofej europskog prvaka, klub je izbačen u francusku drugu ligu, te sljedeće godine nakon ekspresnog povratka zbog novih podataka o istoj aferi ponovno vraćen razred niže. Ogorčeni "ultrasi" se vraćaju svojem starom imenu "Commandu Ultra'84" i ne propuštaju nijednu utakmicu Olympiquea u drugoj lizi. Najmanji broj "CU '84" na svakom gostovanju je 50, a najveći 1000 ( na kup utakmici s PSG-om u Parizu gdje je sveukupno bilo 4000 Marseilleovih navijača). Tokom posljednjih sedam godina nije prošla niti jedna, čak ni prijateljska utakmica bez prisutnosti "CU '84". Najbolji primjer je prijateljska utakmica s grčkim Olympiakosom kada je u Atenu otputovalo 85 ultrasa. Malo tko u europi može se pohvaliti takvom fanatičnom vjernošću.( mi smo jedni od rijetkih :agree: tup]) Nakon što se OM poslije dvije godine vratio u prvu ligu, počela je navijačka "osveta"- na svako gostovanje putuje 1.500 navijača, od čega 200-injak "ultrasa", dok se na domaćim utakmicama priređuju uverljivo najimpozatnije navijačke fešte. "CU 84" nemaju prijatelja u Francuskoj, ali njeguju prijateljstvo s "UTC" Sampdoria asa. Nastoje da u svakom trenutku ostanu vjerni svom sloganu: "Svuda i uvijek sami protiv svih". U sezoni (96/97) imaju preko 2000 registriranih članova, a po rezultatima i odnosima unutar grupe prerasli su početne okvire navijačke grupe. Imaju svoj caffe i shop kojima financiraju rad grupe, imaju grupe po cijeloj Francuskoj i osjećaj zajedništva koji ih pretvara u veliku, ludu i sretnu da kažem obitelj, sa jednom jedinom ljubavlju: OM !!!!

evo malo i slika stvarno perverznih koreografija "CU 84", zajedno sa Milanom i ST-Etienne... među top 3 u Europi po meni, iako ih uopće ne simpatiziram
You are not allowed to view links. Register or Login

koreo povodom 20 godina grupe "Commando Ultra '84"

« Last Edit: August 21, 2007, 18:57:14 by Torcida Split »

Offline NNB

• Hajduk u srcu
  • Stile Juve
  • 0 JB pounds
  • NNB has no influence.
« Reply #67 on: August 21, 2007, 18:23:15 »
i na kraju ST Etienne... najpoznatija grupa su Magic Fans, i po meni rade najbolje koreografije na svitu. nisan uspija nać ništa tekstova pa eto samo slike, ali i to je najbitnije

ST Etienne

stvarno dvi odlične tribine po meni jedni od najboljih po koreografijama u Europi...
Grupe: Magic Fans i Green Angels
Prijatelji: Bordeaux, Brescia, Cesena (Magic Fans)Neprijatelji: Lyon, Paris, Marseille, UB 90( Magic Fans), Nice

Magic Fans

Ime: Magic Fans
Osnovani: 1991.

Green Angels

Ime: Green Angels
Osnovani: 1992.

slike ovih dvaju odličnih grupa... nitko nema ovakve koreografije na svitu to je sigurno, izvedene su do savšenstva

« Last Edit: August 22, 2007, 16:41:16 by Torcida Split »

Offline NNB

• Hajduk u srcu
  • Stile Juve
  • 0 JB pounds
  • NNB has no influence.
« Reply #68 on: August 22, 2007, 16:39:54 »
došli smo do grka. malo ću predstavit njihovu navijačku scenu, po meni daleko najluđi navijači u svitu, poznati po teškim neredima i sl. nisu mi dragi jer imaju prijateljstva sa srbima mrg

Grčka navijačka scena jedna je od najjačih u Europi. Iako nemaju toliko mnogo skupina kao Francuska, Italija ili Španjolska, skupine su im vrlo jake. Najbrojniji su navijači Panathinaikosa i Olympiakosa, zatim po brojnosti slijede AEK, PAOK i Panionios. Grci su najpoznatiji po brutalnim izgredima koji se tamo često događaju, no njihova scena ne sastoji se samo od huliganizma – tu su velike i lijepe bakljade i dimnijade, specifičan stil navijanja, originalne pjesme (nemaju melodije kao ostali europski navijači), originalni ritam bubnjeva koji uvelike podsjeća na ritam bubnjeva u filmu Troja, tj. Ritmovi su doista ratnički. Zanimljivo je čuti kad dva ili tri bubnjara zajedno sviraju, ne ne lupaju svaki u isto vrijeme nego svaki svoje, ali istu skladbu, tako da to zvuči zanimljivo, egzotično i nadasve skladno. Grci su jako temperamentan narod, iako su krajnji jugoistok Europe nekako mi nema smisla reći da su primitivci, pogotovo zato jer je Grčka kolijevka europske civilizacije. Brojni su na gostovanjima, s nekim skupinama su u ratu, dok se s nekima na mrtvo mrze. Imaju dobra prijateljstva: navijači AEK-a i Grobari, navijači Olympiakosa i Delije, navijači Panathinaikosa i Ulltras sur Madrid... Imaju zanimljive običaje: npr. Dok jedan navijač drugom u borbi otme šal, prije nego ga zapali odreže komadić i prišije ga na svoj šal, nešto kao malu uspmenu na ratni plijen. Uvijek izguraju ono što žele, nedavno su nepoznati huligani prije utakmice Panionios- Panathinaikos noć uoči tekme cijeli teren zasuli sa tisućama čavlića, i susret je odgođen. Iako su vrlo hrabri u huliganizmu, u borbama su, bar kolko se meni čini (kod većih skupina) svi manje više podjednaki. Svatko može svakoga nadvladati, i svatko može vakome oteti transparente koji se, kao i kod nas, ritualno pale na stadionu. Iako nisu pretjerano ludi za reprezentacijom zbog prevelikih tenzija među klubovima, to se promijenilo na EP u Portugalu. Iako je Grčka došla u Portigal kao totalni autsajder, izašla je kao veliki pobjednik. Posljednje tri utakmice dolazilo je sve više grčkih navijača (nije bilo incidenata ni u ejdnoj utakmici), a na finalu ih se skupilo (ne znam točan broj), ali otprilike pun kurac i još toliko (oprostite na izrazu). Nadglasali su cijeli stadion iako su bili debelo u manjini, što ne bi bilo tolko posebno da u finalu nije bio domaćin Portugal koji je imao podršku svoje publike. Ja sam od portugalskih navijača i „južnjačkog latinskog temperamenta„ očekivao puno više, jako su razočarali i mislim da je ta utakmica označila totalni kraj navodno jake portugalske scene. Iako kod navijača repki ima svakakvih maškara i ekscentrika, bilo mi je skroz otkačeno i ludo što su mnnogi grčki navijači dolazili obučeni u toge (bijela haljina iz antičke grčke) i maslinovim vijencem oko glave, a dobar dio ih je imao pobojana lica. No nisu izgledali kao maškare ili indijanština, već kao ratnici, zbilja mi se to svidjelo. Izgledalo je baš onako kako treba izgledati. Paralelno s Portugalskim događanjima, u Ateni i ostatku grčka nastajele su nebviđene fešte, s mnogo ekscentričnih ispada ludih Grka i , treba li reći, morem pirotehnike, raketa, baklji, topovskih udara, dimnih... Na samom finalu Atena je doslovno eksplodirala, stotine tisuća ljudi na Omonia trgu i užem centru grada luđački je slavilo cijelu noć i narednih nekoliko dana. Sve je kulminiralo dočekom grčkih nogometaša – autobusu je trebalo nekoliko sati da se probije do konačnog mjesta dočeka i završne ceremonije - bio je to stari, antički Panathinaiko stadion koji je bio prepun ljudi i gotovo svatko je imao grčku nacionalnu zastavu, a dok su igrači došli unutar stadiona upaljeno je nekoliko stotinu i više baklji, dimnih bombi... Grci su svakako pokazali kako se feštari! Od starijih utakmica njihove repke pamtim samo jednu – Grčka i Danska u Ateni pred punim olimpijskim stadionom, kad je tekma prekinuta na 15 minuta u 70-oj minuti zbog neviđene bakljade, a rakete su letjele u sam centar igrališta. No bilo je i ružnih scena - grci su signalne rakete ispaljivali na danske navijače i kad god bi ih koja pogodila, cijeli stadion je urlao od oduševljenja kao da je pao gol. Danski navijači su gađani krumpirima u koje su bili zabodeni žileti, upaljačima, stolicama, bakljama, kamenjem, bocama, kovanicama. Nakon pretrpljenog pakla reklli su da nikad više neće u Grčku. Sve je čudo da nije bilo teže ozlijeđenih. I naaravno, Grci su ietkako aktivni u dvoranama u koje nije teško prenijeti stadionsku atmosferu, pa se često koristi pirotehnika, ludo se navija da sve grmi, izbijaju i neredi... Već deset godina su na košarci zabranjena gostovanja jer je početko devedesetih bilo nekoliko poginulih u neredima. Najupečatljivija utakmica je (nemam slike) Final four u Ateni, kada je AEK postao europski košarkaški prvak pred 80 000 - OSAMDESET TISUĆA !!!??? NAVIJAČA. Opisat ću malo detaljnije skupine, podatke sam vadio s interneta pa se nemojte ljutiti ako nešto nije potpuno.

Panathinaikos (PAO)

Gate 13

Panathinaikos je prva momčad koja je u Grčkoj dobila organiziranu navijačku skupinu. Mladež je u kasnim 60-ima osnovala fan klub gate 13 iz dva razloga: da budu u prednosti kod dobivanja malobronih ulaznica na mali stadion Panathinaikosa, te da spriječe druge skupine da se dočepaju tih istih ulaznica. Fan klub je bio u najboljem izdanju tijekom sedamdesetih kad je Panathinaikos došao u finale lige prvaka s Ajaxom. Entuzijazam i atmosfera koju su gate 13 stvarali u Ateni i Europi bila je nešto neviđeno u tadašnjoj navijačkoj sceni Europe. Krajem sedamdesetih članovi gate 13 su osnovali nove fan klubove među kojima su vodeći bili N.O.P.O. i Green devils. 1978 – 1979. neredi su preplavili sve grčke stadione i policija radi veliko čišćenje, tako da se dosta agenata ubacuje u gate 13 i privodi najagresivnije. Sredinom 80-ih predsjednik Panathinaikosa Giorgos Vardioginnadis ukida sve navijačke klubove i osniva PALEFIP, koji je bio jedini organizirani klub navijača u tom periodu. 1988. neki čalanovi PALEFIP-a koji su imali u glavi viziju gate 13, osnivaju klub Green cockney koji je djelovao na šestom kkatu ulice Socratus. Iduće godine osnovani su Mad boys i Fan club Zografou. 1993. taj klub i još neki su se sjedinili i s istom vizijom osnovali klub Athens fans. Od onda dosad pamte se tri velika događaja: 1995. mad boys se odvajaju od Athens fans, te se osnivaju Underground i Greens. Iduće sezone 1997-1998 opet se ponavlja val nereda u huliganskog divljaštva, te predsjednik Panathinaikosa opet ukida sve klubove i ostavlja samo PALEFIP, koji je cijelo vrijeme surađivao s upravom kluba. Danas postoji oko 35 fan klubova, a svi su nezavisni i imenuju se prema kvartu ili gradu iz kojeg potječu.

njihova nenadjebiva pisma "Horto Magiko", koja grmi ajme i premoćna je, ovog puta u dvorani di još više dolazi do izražaja. svi u jedan glas, svi isto... V-R-H!

AEK

Original 21

1975. organizira se klub navijača AEK-a iz cilja da se da jača potpora klubu te da se zaštite navijači, a tu su i neki ekonomski razlozi. AEK je inače osnovan u Carigradu od grčkih iseljenika, pa ih u Grčkoj nazivaju Turcima. Fan klub se zvao Gate 21, to je bio ulaz oko kojeg su se na utakmicama okupljali najglasniji i najfanatičniji navijači. Malim i opreznim koracima, ali najviše s ljubavlju i hrabrosti mladež je ostvarila svoj san u podrumu kvarta Agios Nikolaos. Neki ljudi su ignorirali nastanak kluba, a neki su ga smatrali provokacijom protiv države (u to vrijeme bilo je modermo osnivanje raznih organizacija koje su se suprostavljale državi). No bilo je i onih koju su sebe dali klubu, te svojim akcijama jačali sam klub i njegovu organizaciju, te pogotovo navijanje. 1982. uočava se da klub djeluje drugačije, a ne onako zbog čega je i osnovan i bilo je tu nekih sumnjivih stvari. Stvari su izašle na vidjelo kad se utvrduilo da je navijačima njihov klub puno važniji od AEK-a, te se zaboravilo da je gate 21 i osnovan samo zato da bi se pružila organizirana potpora nogometnom klubu. Mladi navijač koji je bio jedan od osnivača gotovo je poludio kad je vidio da se navijači ne drže kao jedan, te je bilo očito da se tako ne može nastaviti. Osnivači i oni koji su najviše voljeli AEK nakon nekoliko sastanaka su se dogovorili da nema druge nego na neki način početi ispočetka, te su osnovali ORIGINAL Gate 21. I tada je rođena nova strast i žestina... Original 21 je postao način života za one koji su vjerovali u tu organizaciju i njene ideale. Oni su sa šalom oko ruke ili oko nosa fanatično pratili AEK svugdje, bez obzira na novac i još važnije bez obzira na krv prolivenu u raznim tučama, bilo s njihove ili suprotne strane. Bilo je najvažnije otići na utakmicu i poručiti igračima „AEK, ORIGINAL 21 je ovdje i uz tebe smo!!!“. Klub navijača je dobio prostorije, i snovi više nisu bili snovi. Bili su realnost, a fan klub je postao doslovno svetinja. Bilo je predivno biti u toj prostoriji, doslovno si mogao čuti dreku iz kornera Skepasti stadiona koji je često pjeva „ ORIGINAL – ORIGINAL – ORIGINAL 21!“. Na tribini se često isticala crna zastava s lubanjom, koje je postala slavna od trenutka kad je donešena na tribinu. Simbolizirala je smrt protivnika i nezavisnost ljudi okupljenih oko Gateova 9-11. , svjetski poznatog kao Skepasti. Najdraži ulaz 21 djelo je predjednika AEK-a Loukasa Bariosa koji je riskirao i vlastitu kuću kako bi mogao djelovati u AEK-u u najslavnije doba sedamdesetih. Prostor kluba navijača postao je premalen i trebale su nove prostorije, jer ove sadašnje su bile 200 metara od stadiona Panathinaikosa! Ali kažu da im je upravo ta blizina tuđeg stadiona pomogla da izdrže svu mržnji i negativnu energiju koja je prema njima bila usmjerena. Uskoro je kupljen prostor u samoj blizini stadiona Panthinaikosa. Upravo ovaj prostor će uvijek biti njihov, simbolizirajući strast, ljubav, fanatičnost, vjeru, ludilo, vjernost, snove, ideale, sve ono što tvori veliku obitelj ORIGINAL 21. Što je grupa veća i jača, sve je više onih koji djeluju protiv nje bilo iz ljubomore ili iz čiste zlobe. Otada su laka meta za one kojima smeta njihova fanatičnost, ljubav i neusporedivo ludilo.

Panionios

Panthers Club

Početkom 1980. mlada grupa navijača Panioniosa visila je oko centra Atene Nea smirni. Odlučili su organizirati skupinu koja će podržati ovaj najstariji grčki klub. U to vrijeme grčka scena je bila preplavljena huliganizmom i sav taj nogomet i navijanje ličili su na divlju đunglu u kojoj nema apsolutno nikakvih pravila ni zakona. Upravo zato su dečki odlučili fan kluba nazvati Panthers (pantere). Pantera je jedna od najjačih i najopasnijih životinja koja obitava u đungli. S panterom se ne možeš igrati iako izgleda dražesno, a ako je pokušaš povrijediti ili ako je izazivaš, jadna ti majka! Prvih par godina bilo je zaista teško. Tko god se nazivao Pantherom i to isticao, bio je meta policijske represije, makar bez ikakvog razloga. Mnogi su slučajevi uhićivanja navijača i klinaca koji su na nekoliko dana ostali u zatvoru samo zato jer su se nazivali Pantherama. 1983. našle su se prostorije, a napravljeno je i prvo organizirano gostovanje u Solun protiv Iraklisa. U to doba davali su podršku klubu koji je bio u teškoj situaciji i čak je skoro ispao iz lige. Dečki su bili na svim domaćim i gostujućim utakmicama bez obzira na sve i ludo navijali za Panionios. Postali su poznati u Grčkoj, ali i Europi. Na utakmici u Rimu Lazio – Panionios lokalni radijski voditelj pet minuta je govorio o grčkim navijačima skroz zadivljen, a također jedno vrijeme ga se nije moglo ni čuti zbog, kako on veli, samo 200 (!!!???) pomahnitalih Panthera. Klub navijača postao je poštovan od strane prijatelja i neprijatelja, ali i vrlo cijenjen zbog nekih dobrovoljih akcija koje su radili za Panionios. Podružnice su osnovane diljem čitave Atene i Grčke, te u Australiji, Americi i Engleskoj. Panthers i Panionios postali su jedno, a voditelji su imali komentare tipa „Panionios je u današnjoj utakmici poput divlje pantere rastrgao Panathinaikos!“ Znate li kako je to biti Panthera? Ako ste na stadionu ili na ulici, osjećate da je osoba – navijač koja stoji pored vas brat, vjerujete mu kao bratu, a zajednička podrška Panioniosu je neizostavna i neupitna. Ako se tako ne osjećate, ili ste blesavi ili niste Panthera. Klub navijača radije želi imati 1000 Panthera nego 10000 Ovčica. Mnogi su došli i otišli iz kluba Panthers, no bez obzira koliko su teških iskustava imali, jedna stvar ostaje: pisana povijest koja govori o nama koji uvijek stojimo uz Panionios. Mi ne smatramo Panionios klubom, već načinom života. Mi imamo i uvijek ćemo braniti našu filozofiju, iako je potrebno našu ljubav dokazati noćima u policijskoj ćeliji, šavovima na glavi, uličnim tučnjavama s drugiom navijačima i tisućama prijeđenih kilometara slijedeći Panionios.

Ispričavam se što nemam podatke o navijačima Arisa, PAOK-a i Olympiakosa. Stranice im nemaju engklesku verziju, a dobar dio njih nije u funkciji. Mogu samo iz općeg znanja napisati da je Olympiakos u Grčkoj smatran narodnim klubom, a Panathinaikos gospodskim. Navodno, PAO je za vrijeme fašističkog režima bio povlašten klub. Navijače AEK-a nazivaju Turci, navijače Olympiakosa Gavrosima, a navijače PAOK-a Ciganima. Najveća rivalstva su Aris – Paok, Olympiakos – Panathinaikos i Panionios – AEK (iako je zapravo svaka utakmica između atenskih klubova derbi). Također, primjetio sam da solunski navijači često nose karirane marame „palestinke“. Navijači Olympiakosa su veliki prijatelji, idu na utakmice zajedno u Beograd i Atenu, nose svoje transparente, razmjenjuju pirotehniku... Navijači Panathinaikosa ne prijateljuju sa Srbima.

Postoje mnoge manje sklupine, no iako malobrojne vrlo kvalitetno djeluju na kalsični grčki način. Evo vam popisa:

AEK – ORIGINAL GATE 21, PIRATES OF DREAM

PAOK – GATE 4, MAKEDONES, VEM, NORTHNERS

PANATHINAIKOS – MAD BOYS, GATE 13, PALEFIP, GREEN COCKNEY

OLYMPIAKOS – GATE 7, RED &WHITE ARMY, OSFP, MISFITS, SCIENTISTS

KAVALOS – GATE 4, BLUE AROGANTS

APOLLON – GATE 2, CLUB ROSSONERI

ARIS – SUPER 3, IEROLOHITES, CANARIES ULTRAS, CLUB TIFOZI

ATHINAIKOS – LORDS OF BYRON

DOYA DRAMAS – GATE 4, ANIMALS

EDESSAIKOS – WATER BOYS

ETHNIKOS – BLUE LEONE, GATE 14, KASTELLA CLUB

IRAKLIS – PAPAFI CLUB GATE 13, GALAZI

IONIKOS – RANGERS GATE 3

KALAMATA – BLACK STORM

LARISSA – GATE 1, MONSTERS

OFI – SNAKES GATE 4

PANIONIOS – GATE 3, PANTHERS

SKODA XANTHI – REBELS

TRIKOLA – SAFAKLIADES

jebiga malo je opširnije ali isplati se pročitat. grci ka grci mrg

• Curva Scirea
  • **
  • 0 JB pounds
« Reply #69 on: August 23, 2007, 13:35:27 »
ja  i danas žalin šta so oni izgubili u finalu svjetskog prvenstva u košarci.baš tada san ja bia na eskurziju u grčkoj.mi se već pripremili da idemo na omoniu da vidimo to slavlje,kad ono šugavi španjolci dobiju \. \. \.ne postoji prometni znak u grčkoj na kojen nema napisna ili PAo.gate 13,aek...doslovn osvaki znak je išaran.na auto puto od pirea do atene ima svako 10 metri grafiti od pao,možda 10 njih od olympiakosa.

Offline NNB

• Hajduk u srcu
  • Stile Juve
  • 0 JB pounds
  • NNB has no influence.
« Reply #70 on: September 04, 2007, 20:57:45 »
malo ću napisat nešto o austrijancima, onako, neloša scena, ipak reka bi po mom mišljenju u europi 3. razred po ultrasima. al eto nek se i njih predstavi, zaslužuju to asa

krenit ćemo s kontroverznim klubom koji je nedavno i ime prominija i sve...

SV Austria Salzburg / Red Bull Salzburg

Union´99 Ultrà Salzburg

Viole iz Salzburga su se u posljednjih nekoliko godina znatno digle na ultra sceni Austrije. Po meni su grupe s njihovog juga poslije U.R. najjače u Austriji. "Union Ultra '99" i "Tough Guys Salzburg '92", kao i "Lunatics" su dobro organizirane ekipe i nalaze se u samom vrhu Austrijske tifo scene. Imaju tu odličnu ekipu "Tough Guys" koja je dosta slična Rapidovim "Alte Garde". U Salzburgu su neki loše prošli, pa i po pričama AG je tamo bila lijepo "dočekana". Nažalost sada se nalaze u bojkotu protiv izvjesnog Dietrich Mateschitz-a koji je kupio njihov klub. Čovjek je milijarder koji posjeduje hokejaški klub, ekipu Formule 1, sada i nogometni klub. Promijenio je boje, grb, datum osnivanja kluba je sada 2005 (!!!) /( /( /(  iako Austria Salzburg postoji od 1933(???). /( /( /( Naravno grupe s juga počele su se od početka boriti protiv njega, ali problem je bio da su kasno počeli da u velikom stilu rade na tome da se ime ne mijenja. Tek su skoro prekinuli 3 tekme (2 u prvenstvu, jednu prijateljsku), bilo je uhićenja, uletanja policije u stanove navijča itd. Nisam rekao da imaju službeno prijateljstvo s grupom "Ultras Barletta", dosta dobra grupa s juga čzme, nekada im je klub dugo igrao u Seriji B tada su imali sjajna izdanja, ali sada su dosta pali i nalaze se u talijanskoj Seriji D!!!

i malo slika...

Offline NNB

• Hajduk u srcu
  • Stile Juve
  • 0 JB pounds
  • NNB has no influence.
« Reply #71 on: September 05, 2007, 23:52:27 »
SK Rapid Wien

Ultras Rapid Block West 1988

Ova grupa osnovana je davne 1988. godine, a osnovali su je 5-orica momaka u jednom caffeu i ima 2 službene grupe "Graz" i "Gioventu", dok je ranije bilo mnogo vise grupa kao što su, "Devils", "Südtirol" (južni Tirol) itd. Tu su još prisutne i grupe kao što su "Tornados", "Fanatics", "Spirit".... itd.
Krajem 80-ih i početkom 90-ih počinje se s prvim koreografijama, bakljadama, grupa raste i raste, na početku je bila polu ultras - polu huliganska, dok su se huligani odvojili i osnovali kasnije, 1996., svoju grupu - "Alte Garde", ali je većina jednostavno u drugačijem điru.
Sredinom 90-tih dolazi do prve smjene generacija na tribini, druga se događa početkom 2000., kada je bilo oko 300 članova i više u grupi, doduše skoro svi aktivni! Šta je, priznat ćete odlično za zemlju ka šta je Austrija. Imaju prijateljstvo s Ultras Nürnberg, Gate 13 i Ultras Unione Venezia.
Ukratko na mene su ostavili veoma jak utisak barem po onome što sam vidio i jedna su od boljih grupa u centralnoj Europi (kažen po meni asa). Rade stvarno vrhunske koreografije naravno i incidenti su tu, i imaju neki svoj stil koji furaju i to mi se sviđa.... :peace:

proslava početka prošle sezone:

Rapid - Mattersburg, 18.02.2006. :

i za kraj nekoliko stvarno fenomenalnih koreografija :peace: :peace: :peace:

Offline geronimo

• Curva Scirea
  • **
  • 0 JB pounds
  • geronimo has no influence.
  • Godina: 28
  • Član od: 16.03.2007
« Reply #72 on: September 06, 2007, 00:08:42 »
Meni se isto svidja ova maskota njihova gotovo je nalik mom avataru :dp:

Offline NNB

• Hajduk u srcu
  • Stile Juve
  • 0 JB pounds
  • NNB has no influence.
« Reply #73 on: September 07, 2007, 00:56:55 »
Austria Wien

Glavna grupa na tribini je "Fedayn Wien" osnovana prije 12 godina, 1995. Tu su još i "Fanatics 2001" koji su još uvijek dosta mlada grupa. Što se tiče tifoza Austrije čini mi se da su u zadnjih nekoliko godina dosta pali. Prije su bili dosta atraktivnija grupa i može se reći sigurno da su bili odmah iza Rapida. Imaju i dvije grupe u hool điru, a to su "Maniacs" i "Unsterblich", prije su bili dosta jaki (grupa je čak brojala oko 200-njak članova) međutim sada je to sve slabo, i pretežno grupe imaju po 50-tak članova, ali kada je neka važnija utakmica npr. Rapid, Sturm ili neka druga u Europi bude ih i mnogo više.

Austria Wien - Rapid Wien '05
(proslava 10 godina grupe "Fedayn Wien")

Austria Wien - Pasching '05

i još par njihovih slika...

Offline NNB

• Hajduk u srcu
  • Stile Juve
  • 0 JB pounds
  • NNB has no influence.
« Reply #74 on: September 09, 2007, 01:46:37 »
završit ćemo s jednim tekstom o navijačima salzburga...

Salzburg je klub koji je osnovan 1933. Boje su im ljubičasto-bijele. Za austrijske prilike klub s velikom tradicijom. Klub koji nikada nije imao puno love, 90-ih osvajaju 3 titule i igraju finale Kupa UEFA gdje ih Inter jedva pobeđuje. Veliki nogometaši iz Austrije su igrali za njih. Stvarno je jedan od rijetkih gradova taj Salzburg gdje imaš više navijača domaćeg kluba nego Rapida i Austrije. Stari stadion im je legendaran. Nakon ispadanja VOEST Linza iz prve lige i malog pada GAK-a, salzburžani su Rapidovim huliganima od nekih kraja 90-ih bili veliki protivnik. "Tough Guys'92" su stvarno jedinstvena grupa. Kažu za sebe da nisu huligani, a nisu ni ultrasi. A u biti su i jedno i drugo. Jedina grupa u Europi koja mi je slična njima pored svih balkanskih mi je nekako "Karsud". Imali su stvarno super ekipu, ultrasi su jako mlada grupa, "Union Ultrà'99" ali isto grupa koja je kvalitetno nevjerojatno brzo napredovala i od kada su napustili stadion 2003. i prešli u novoizgrađeni, sličili su na jebeno dobru tribinu. Glasno navijanje, lijepe koreografije, dobro odrađena gostovanja, sve je sličilo na nešto. Rapid - Salzburg je bio navijački derbi broj 1 u državi.

E prije godinu dana dolazi na scenu Mateschitz, čuveni milijarder i vlasnik Red Bulla. Planira kupiti klub od Salzburg AG, tadašnjeg vlasnika. Navijači Salzburga su na početku bili ne baš negativno nastrojeni, istina da su kritizirali, ali su valjda prželjkivali da im se vrate slavni uspjesi iz 90-ih godina. Sada je tip obećavao da neće dirati tradiciju kluba. Ali odjednom je bila prezentacija nove ekipe. Mateschitz je stvorio tvorevinu pod imenom Red Bull Salzburg koji igra u bojama Red Bulla i ultrasi su u prva tri kola odigrana zadnje godine pratili taj klub ali protestirali su svom snagom, prekidali utakmice (Ried - to je ujedno bio prestanak aktivnog navijanja s njihove strane za kraće vrijeme... vidjet ćete zbog čega), njega je bolio k***c, istjerao ih je sa stadiona, velika solidarnost je vladala među ultrasima i običnim navijačima s neutralnih tribina, koji su godišnje karte vraćali itd. Poslije utakmice si vidio navijače Salzburga i te nove navijače Red Bulla (do tada su imali prosjek od jedva 10.000 - od nastanka Red Bulla pun stadion, svi navijači busevima dolaze iz nekih sela), na stadionu tehno muzika, neka svjetla koja se pale i gase, padobranci skaču pred početak utakmice na teren - strašno! Kao NBA!

I navijači Salzburga su odlučili da napuste klub i 6 mjeseci nitko nije znao što će se dogoditi. Spojili su se s jednim klubom PSV (koji je jedini u Salzburgu bez navijača, nisu htjeli i oni preuzeti klub i uništiti ga kao što je netko učinio s njihovim) i u 4. lizi nastavili, ali se uprava tog kluba suprotstavila daljnjoj suradnji prije početka prošle sezone i oni su osnovali sami klub - znači igraju sada u zadnjoj lizi i od predsjednika do čovjeka koji kosi travu su sve u klubu. Klub se zove Austria Salzburg i opet su prvi na tablici. Vidjet ćemo koliko će daleko dogurati...

RED BULL NEMA NAVIJAČE! TO SU PLAĆENICI! SELJACI! Salzburg ima prave navijače, njima svaka čast. Jedina utakmica u zemlji gdje si išao i nisi znao što te očekuje. Za navijačku scenu ovdje najteži gubitak u povijesti...

PROTIV MODERNOG NOGOMETA!  :redface: :redface: :redface: